poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Placki serowo-otrębowe. Dziś z kakao.

Znów pada... Obserwuję non stop prognozy pogody, modląc się o pogodę na Mazurach. To ostatni wyjazd w wakacje, ostatnia chwila oddechu przed maturą, tak strasznie chciałabym, aby się udal...

Nie jestem na diecie Dukana. Często jednak wykorzystuję przepisy spełniające jej wymogi. Lubię jeść smacznie a zarazem zdrowo i niskokalorycznie. Te placki robię bardzo często, z różnymi dodatkami - wanilią, cynamonem, kakao, przyprawą korzenną... możliwości jest mnóstwo. Widzieliście już te placki w wersji cynamonowej na śniadaniu do łóżka, teraz przyszła pora na kakaowe. Moja mama nie mogła uwierzyć, że są wykonane z takich składników ;) Przepis pochodzi z dukanowego forum Wizażu. Spróbujcie koniecznie!




PLACKI SEROWO-OTRĘBOWE

-2 jajka
-2 łyżki otrębów owsianych
-1 łyżka otrębów pszennych
-1/3 kostki (ok. 70 g) sera twarogowego, chudego
-1-2 łyżeczki cukru (w wersji dukanowej - słodzik)
-dowolne dodatki (ok. 1 łyżeczka): kakao, wanilia, cynamon, przyprawa korzenna, płatki migdałów... 



Jajka lekko ubić. Dodać resztę składników, rozmieszać (ja to robię trzepaczką - zostają małe grudki sera, które nadają plackom fajną konsystencję). Odstawić na 10 minut, aby otręby napęczniały i masa zgęstniała.
Smażyć na średnim ogniu, przewracać placki na drugą stronę, gdy boki się zetną, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Placki można smażyć zarówno malutkie, wielkości łyżki (wtedy wychodzi ich 8-9)  lub większe, jak ja dzisiaj (3-4 sztuki). 
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie naturalny serek homogenizowany).


7 komentarzy:

  1. Przepis, coś czuję, że wykorzystam. ;)

    I dziękuję Ci za odpowiedź. Mi samej też zmienił się smak po diecie, a wybierając jedzenie, staram się sięgać po zdrowe i wartościowe produkty. Wszyscy mi powtarzają, że odżywiam się bardzo zdrowo... A wciąż nie potrafię pozbyć się myśli, że kończąc z liczeniem, zacznę jeść źle. Za mało albo za dużo. Kiedyś próbowałam nie liczyć przez cały dzień i podliczać wszystko na koniec - wyszło max. 1300. Mam nadzieję, że uda mi się w końcu to pokonać, że przestanę wrzucać wszystko na wagę i kalkulować kalorie. Skoro Ty sobie tak z tym dobrze poradziłaś, widać, to możliwe.
    Może zmiana otoczenia dodatkowo mi pomoże, heh. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie placuszki :). Również mi cały czas mówią, że jem "inaczej", ale jak tak wolę i lubię :). Bardzo często sięgam bo różne przepisy z forum diety Dukana. Twoje placki z pewnością wypróbuję :). Pozdrawiam.

    P.S.
    A co do matury, nie przejmuj się.... Jest łatwiejsza niż Ci się wydaje :P.

    Justin

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię placuszki serowe :-) Te musiały być bardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. co do pytania w moim poście, odpiszę ci też w razie czego tutaj, syrop z agawy lub jakikolwiek inny płynny słód otrzymasz spokojnie w sklepie ze zdrową żywnością, albo dobrze wyposażonym markecie, ja z braku syropu z agawy, zrobiłam sama syrop cukrowy, mniej zdrowy, ale również dobrze nadający się do tego ciasta. Wystarczy rozpuścić sporą ilość cukru w gotującej się wodzie i zużyc nim ostygnie, lub przed ponownym użyciem ogrzać.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! kolejny przepis który muszę wypróbować. ;3

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobne placki dukanowe dla mamy, kiedy była na tej diecie. Jeśli zmieli się otręby, a ser zastąpi mlekiem, można z nich otrzymać całkiem fajne racuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. choć masa przed usmażeniem wygląda niezbyt apetycznie, to po usmażeniu bajecznie! chętnie bym spróbowała i pewnie nie omieszkam.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.