CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA
- 50 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 3 rozbełtane jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- ew. owoce (mogą być mrożone) lub kruszonka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy pamiętać więc o wyjęciu ich wcześniej z lodówki. Chodzi głównie o jajka, których podgrzewania w mikrofalówce nie polecam ;))
W misce ułożyć składniki w podanej kolejności (oprócz owoców/kruszonki).
Miskę odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce, następnie całość wymimeszać mikserem i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch położyć owoce/kruszonnkę. Ciasto wstawić do chłodnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piec o suchego paatyczka (30-40 minut)
Miskę odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce, następnie całość wymimeszać mikserem i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch położyć owoce/kruszonnkę. Ciasto wstawić do chłodnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piec o suchego paatyczka (30-40 minut)
Pieklam to ciasto po raz pierwszy przed paroma dniami ,tylko ze sliwkami,rzeczywiscie bezproblemowe,mieciutkie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Szykuję się do ciasta i nie mogę zebrać :)
OdpowiedzUsuńTyle razy już widziałam ten przepis, mam go także od ciotki a jeszcze się nie zebrałam, żeby upiec. Za każdym razem jak go widzę to sobie o nim przypominam:)
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę to ciasto, mam je w swoich przepisach, innego przepisu na drożdżowe już nie chcę. Obowiązkowo dodaję do niego pyszną dużą ilość kruszonki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfaktycznie, jakos dziwnie, że ciasto drożdżowe nie potrzebuje wyrabiania. ale przepis chetnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam z tego przepisu ciasto drożdżowe i zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńA to jest bardzo ładne :)
Bardzo fajny, prosty przepis. :D
OdpowiedzUsuńRobiłam w wakacje, nawet jest u mnie na blogu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna drożdżówa. :)
rzeczywiście proste wykonanie, lubię takie przepisy :-)
OdpowiedzUsuńu mnie podobne klimaty :) pyszna i błyskawiczna
OdpowiedzUsuńTego sposobu na drożdże nie znałam, ale jest ciekawy. Malin dałabym znacznie, znacznie więcej, bo ja malinowa jestem :)
OdpowiedzUsuńA takie swojskie, znane ciasta doskonale pasują do jesieni.
Zawsze się skusze na kawałek ciasta:)
OdpowiedzUsuńzapisuję :) aż się wierzyć nie chce że bez wyrabiania :)
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta drożdżowe powinny takie być! Bez wyrabiania, z malinami :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i szybkie ciasto, w sam raz na leniwe dni
OdpowiedzUsuńa no widzisz, a ja się nie spotkałam z ciastem drożdżowym bez wyrabiania! ciekawe i godne uwagi, bo wyrabianie drożdżowego ciasta to ciężka fizyczna praca. Dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
bardzo ciekawe! jeszcze nigdy nie próbowałam robić ciasta drożdżowego bez wyrabiania, ale skoro jest dobre, to może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńupiekłam to ciasto. Jest naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia. Tylko trzeba na nie trochę dłużej poczekać, ale jest z nim mało zachodu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!
OdpowiedzUsuń