Jeśli kiedyś będę chodzić zgięta w pół z wielkim garbem i głową niemal przy ziemi, to będzie to właśnie wina poniedziałków.
No ale dość o moich plecach, czas o jedzeniu.
Danie typu "sprzątanie lodówki". Idealne, kiedy zostanie trochę ryżu z obiadu. I absolutnie pyszne! Nie spodziewałam się, że ten przepis zachwyci mnie aż do tego stopnia - nie wygląda powalająco, ale zdecydowanie takie właśnie jest. Proste, smaczne, sycące... i ekonomiczne (wręcz studenckie ;))
RYŻ Z GROSZKIEM, POMIDOREM I JAJKIEM /1 porcja/
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie basmati)
- 1/2 cebuli
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 1 średni pomidor
- sól, pieprz
Cebulę posiekać, pomidory pokroićw kostkę, podsmażyć razem z czosnkiem, podlewając odrobinę wodą. Dodać ryż i groszek, doprawić solą i pieprzem. Kiedy całość będzie już ciepła, dodać jajko, i mieszać aż się zetnie. Podawać ciepłe.
inspiracja: Amelia
inspiracja: Amelia
Robiłam kiedyś podobne danie i pamiętam, że było pyszne. Szybko, zdrowo, smacznie. Tak ma być ;)
OdpowiedzUsuńOj, nie zazdroszcze tych niewygodnych krzesel... Moze troche jogi albo pilates dobrze by ci zrobilo?
OdpowiedzUsuńA dania typu "czyszczenie lodowki" to u mnie zawsze niespodzianka - i za kazdym razem laduje w nich cos innego. Moze wlasnie dlatego tak je lubie?
O, też ostatnio robiłam resztkowe gotowanie z psem :) http://wyszukanysmak.blogspot.com/2011/10/coz-tam-jeszcze-w-kuchni-zostao.html
OdpowiedzUsuńResztkowe dania często wychodzą zaskakująco smaczne... Tylko że często są nie do powtórzenia niestety :)
OdpowiedzUsuńWiem co to ciężkie poniedziałki, to chyba najbardziej napięty i "niewygodny" dzień również mojego tygodnia
Niby resztkowiec, ale powiem Ci, że mi bardzo smakuje w mojej ulubionej azjatyckiej knajpce ryż smażony z jajkiem. I Twoje dodatki też smakowite :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam resztkowe dania, a to jeszcze jest zdrowe i idealne na jesień - ma czosnek i cebulę - antybakteryjnie działa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com