DYNIOWE MUFFINY Z AMARANTUSEM /10-12 muffinek/
Składniki suche:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki z amarantusa
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/4 szklanki poppingu z amarantusa
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki brązowego cukru (lub 6-7 dla wielbicieli słodkości)
Składniki mokre:
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 2/3 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mleka
Wymieszać osobno składniki suche i mokre, połączyć, wymieszać łyżką. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami (ja piekę bez papilotek, bo mam silikonową formę), nakładać ciasto do pełna - muffiny niewiele rosną. Piec 30 minut w 190 stopniach, odczekać chwilę przed wyjęciem z formy.
źródło: anemon
Takich w całości dyniowych jeszcze nie robiłam. Oprócz mąki z amarantusa wszystkie produkty mam w domu ;) Może kiedyś wypróbuję, bo wyglądają kusząco.
OdpowiedzUsuńamarantus mnie korci, ostatnio mu się przyglądałam na półce (dobra kaloria ;)) jestem coraz bliżej zakupienia go.
OdpowiedzUsuńte muffinki są bardzo apetyczne
Pozdrawiam
Monika
Nie jadłam jeszcze amarantusa, muszę spróbować. Chętnie w tak apetycznych muffinkach:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńŚwietne muffiny. :) Aż zapachniało muffinem. ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię w domowych wypiekach:).
OdpowiedzUsuńAle ładne Ci wyszły! Z amarantusem nigdy nie piekłam praktycznie niczego - może czas to zmienić...
OdpowiedzUsuńta muffinka wygląda bosko! niestety za każdym razem jak je piekę wychodzi mi jakaś płaska, mała masakra T.T
OdpowiedzUsuńnapewno wypróbuję jak zdobędę takie składniki ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie probowalam, ale przepis zachecil mnie do zrobienia ;)!
OdpowiedzUsuńJa jadłam amarantusa prażonego ale mi nie zasmakował.. mój pachniał.. kurzem? Dlatego wolę jednak prażoną kaszę jaglaną, jeśli muszę wybierać: nieco podobne w smaku:)
OdpowiedzUsuń