KAPUŚNIAK Z PIECZARKAMI /4 porcje/
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 7 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr wody (lub więcej, jeśli lubicie bardziej wodnistą konsystencję)
- sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć razem z czosnkiem na oliwie. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać poszatkowaną kapustę, doprawić, gotować kolejne 15 minut.
O, przypomniałaś mi, jak dawno nie jadłam kapuśniaku... A dziwne, bo uwielbiam tę zupę. ;)
OdpowiedzUsuńZupka pychotka! ;)
OdpowiedzUsuńKapuśniak bez mięsa? W mojej rodzinie by nie przeszedł ;) Ale ja z pewnością bym zjadła ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńmmmm, już nie pamiętam kiedy jadłam kapuśniak :) muszę koniecznie zrobić któregoś dnia ;>
OdpowiedzUsuń:) u mnie tez kapuśniak zawsze na żeberkach :)Takiego jeszcze nie jadłam :)ale musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń