Nie należy sugerować się nazwą. Zupa jest tak sycąca, że nie znam nikogo kto pokusiłby się po niej o drugie danie ;) Idealna na chłodne dni. Według przepisu mamy.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
- mielone mięso z indyka (ok. 300 - 500 g w zależności od preferencji)
- 1,5 puszki krojonych pomidorów
- 1,5-3 szklanki wody (zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać)
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili (dużo!), przyprawa do mielonego mięsa
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć z podzielone na mniejsze kawałki mięso z przyprawą. Dodać pomidory i 1,5 szklanki wody, gotować chwilę, aż pomidory się rozpadną. Dodać czosnek, pokrojoną paprykę oraz kukrudzę i fasolę (odsączone z zalewy!). Doprawić do smaku, ewentualnie dolać wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.
Wspaniale się prezentuje, z pewnością pyszna zupa. Lubię meksykańskie smaki :)
OdpowiedzUsuńLubię kuchnię meksykańską (chociaż ja już nie wiem co to jest dokładnie kuchnia meksykańska, a co jest tzw. Tex-Mex :)). Na taką zupkę chętnie bym się skusiła, chociaż jakoś nawykłam do używania wołowiny w tego typu daniach.
OdpowiedzUsuńU nas jakoś nigdy nie jada się obiadu składającego się z dwóch dań. Zupy zawsze robimy na tyle sycące, że drugie danie byłoby zbędne.
musi być pyszna, na pewno spróbuję! :D
OdpowiedzUsuńKocham zupę meksykańską i robię ją bardzo podobnie. Apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńz Twojego zdjęcia wprost emanuje smak Ameryki!
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
uwielbiam kuchnię meksykańską i w ogóle ostre dania ;3
OdpowiedzUsuńI to się nazywa sycąca zupa! :))
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam takie dania ;p
az kusi, zeby ja zjesc:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, też w okresie jesienno-zimowym muszę wszystko mieć na ciepło. Meksykańska zupa idealnie sprawdzi się rozgrzewając na obiad, czy kolację :)
OdpowiedzUsuńMogłabym się podpisać pod tym co pisałaś na początku:) Ta zupa to coś dla mnie, uwielbiam takie sycące zupy, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZupa meksykańska, to jest to!
OdpowiedzUsuńPyszna rozgrzewająca potrawa, od samych kolorów robi się cieplej na sercu:)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie! i na pewno świetnie rozgrzewa w takie właśnie jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńzostało jeszcze troszkę?
OdpowiedzUsuńbo wygląda pysznie! :)
Wypróbowałam dziś tylko trochę z innymi dodatkami:) U mnie bez papryki i zamiast białej fasoli kiełki z fasoli. Pycha! Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuń