niedziela, 13 listopada 2011

Chlebek bananowy z cynamonem na pochmurny dzień.

Oficjalnie odliczam dni do świąt. Albo chociaż tych dni tuż przed świętami. Jeśli mam znosić zimno i pochmurną pogodę, niech będzie to chociaż czymś uzasadnione.

Odrywając na chwilę wzrok od zeszytu do polskiego, odkryłam 4 zapomniane banany. Chwila zastanowienia... Tak. Czas wreszcie upiec bananowy chlebek, którego (aż ciężko uwierzyć) do tej pory nie zdarzyło mi się popełnić. Bez zastanowienia sięgnęłam po legendarny już przepis Sophie Dahl, jednak po przeczytaniu... jakoś nie przypadł mi do gustu. Tym o to sposobem stworzyłam własny. Wilgotny, mocno bananowy, z delikatnym posmakiem cynamonu.


CHLEBEK BANANOWY Z CYNAMONEM



  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
Banany rozgnieść widelcem. Dodać mleko, jajko i olej, zmiksować. Suche składniki wymieszać i dodać do masy bananowej, bardzo dokładnie  wymieszać łyżką na gładką masę (można zmiksować, jednak ciasto jest bardzo gęste i np. mój mikser nie podołał). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.


19 komentarzy:

  1. Nie przypadł do gustu? ;)
    Świetny chlebek, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś po prostu nie przekonały mnie proporcje ;)
    Na pewno masz czasem tak, że patrzysz na przepis i niby wszystko w porządku, ale coś ci nie pasuje :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dzisiaj piekłam chlebek bananowy, tyle, że bez cynamonu. ;) Następnym razem go dodam.

    OdpowiedzUsuń
  4. też jeszcze nigdy nie robiłam takiego chlebka, ale chyba czas to zmienić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebki bananowe są pyszne! Ten Sophie Dahl interesuje mnie od dawna, ale twój pewnie jest równie smaczny ;)
    I racja- trzeba sobie jakoś umilić mroźne popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że nie tylko u mnie dzisiaj chlebek bananowy :) Ja też myślałam o dodaniu cynamonu - pech chciał, że nie miałam go w szafce. Dodaję do obserwowanych, dopiero zaczynam blogować.

    OdpowiedzUsuń
  7. z miodem jak ulał na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, chyba sobie rozmrożę zapasy tego chlebka ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Smakuje bardziej jako deser czy na kanapki też się nada?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardziej jak ciasto, ale myślę, że można przełożyć np. nutellą, albo twarożkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się Twój przepis:) Muszę w końcu upiec taki chlebek:).A jakiej wielkości była forma w jakiej piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam banana bread! tylko nie wiem dlaczego mój zawsze wychodzi jasny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zapraszam na swoje dzisiejsze ciasto bananowe, tez na zdrową nutkę. To moje pierwsze bananowe gdyż nie przepadam za tym owocem, ale miła niespodzianka w mej przeróbce :) Zapraszam na www.zdrowykarmelek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Amy: w średniej wielkości keksówce, jak tylko znajdę chwilę to obiecuję, że zmierzę :)

    Olć: kwestia mąk pełnoziarnistej i cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  15. zazdraszczam :)
    ja też już jakoś tak myślę: niedługo święta,potem sylwester a potem to już tylko patrzeć i wiosna przyjdzie ;)

    a tymczasem trzeba sobie humor poprawiać cynamonem
    pozdrawiam cynamonowo
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. dopiero niedawno go odkryłam! jest meeega pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O, to świetnie- moja mini-tortownica będzie się nadawać:). Myślę, że zrobię w ten weekend lub następny. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.