niedziela, 20 listopada 2011

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Za to z malinami.

Z przepisem na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, spotykałam się wiele razy, jednak podchodziłam do nich dość sceptycznie. Wydawało mi się, że takie ciasto nie ma racji bytu. W końcu odważyłam się i... nie żałuję. Ciasto jest miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie powiem, że to najlepsza drożdżówka w moim życiu, ale też niczego mu nie brakuje. Jak na tak banalny i bezwysiłkowy sposób przyrządzenia - jest doskonałe ;) Następnym razem jednak upiekę je w tortownicy, aby było wyższe.


CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA



  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 rozbełtane jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ew. owoce (mogą być mrożone) lub kruszonka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (należy pamiętać więc o wyjęciu ich wcześniej z lodówki. Chodzi głównie o jajka, których podgrzewania w mikrofalówce nie polecam ;))

W misce ułożyć składniki w podanej kolejności (oprócz owoców/kruszonki).
Miskę odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce, następnie całość wymimeszać mikserem i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch położyć owoce/kruszonnkę. Ciasto wstawić do chłodnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piec o suchego paatyczka (30-40 minut)

20 komentarzy:

  1. Pieklam to ciasto po raz pierwszy przed paroma dniami ,tylko ze sliwkami,rzeczywiscie bezproblemowe,mieciutkie i bardzo smaczne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szykuję się do ciasta i nie mogę zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle razy już widziałam ten przepis, mam go także od ciotki a jeszcze się nie zebrałam, żeby upiec. Za każdym razem jak go widzę to sobie o nim przypominam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze piekę to ciasto, mam je w swoich przepisach, innego przepisu na drożdżowe już nie chcę. Obowiązkowo dodaję do niego pyszną dużą ilość kruszonki.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie, jakos dziwnie, że ciasto drożdżowe nie potrzebuje wyrabiania. ale przepis chetnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też robiłam z tego przepisu ciasto drożdżowe i zawsze wychodzi :)
    A to jest bardzo ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny, prosty przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam w wakacje, nawet jest u mnie na blogu. :)
    Bardzo smaczna drożdżówa. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rzeczywiście proste wykonanie, lubię takie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie podobne klimaty :) pyszna i błyskawiczna

    OdpowiedzUsuń
  11. Tego sposobu na drożdże nie znałam, ale jest ciekawy. Malin dałabym znacznie, znacznie więcej, bo ja malinowa jestem :)

    A takie swojskie, znane ciasta doskonale pasują do jesieni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze się skusze na kawałek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. maliny i ciasto drożdżowe i czego chcieć więcej?! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. zapisuję :) aż się wierzyć nie chce że bez wyrabiania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkie ciasta drożdżowe powinny takie być! Bez wyrabiania, z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczne i szybkie ciasto, w sam raz na leniwe dni

    OdpowiedzUsuń
  17. a no widzisz, a ja się nie spotkałam z ciastem drożdżowym bez wyrabiania! ciekawe i godne uwagi, bo wyrabianie drożdżowego ciasta to ciężka fizyczna praca. Dziękuję za podpowiedź.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo ciekawe! jeszcze nigdy nie próbowałam robić ciasta drożdżowego bez wyrabiania, ale skoro jest dobre, to może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. upiekłam to ciasto. Jest naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia. Tylko trzeba na nie trochę dłużej poczekać, ale jest z nim mało zachodu.

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.