piątek, 28 października 2011

Owsiane gofry.

Gofry to piątkowy rytuał.
Przepraszam za zdjęcie - próbowałam sfotografować je od początku, ale znikały zanim mi się to udało. Oto ostatnia, trochę "niedorobiona partia" sfotografowana w tempie ekspresowym ;)



OWSIANE GOFRY /8 sztuk/


  • 2 szklanki bardzo dokładnie zmielonych (na puch) płatków owsianych (lub 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka


Wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę. Dodać jajka i jogurt, zmiksować do gładkości. Ciasto będzie gęste. Gofrownicę posmarować lekko olejem, nakładać 2-3 łyżki ciasta na jednego gofra. Piec aż będą rumiane i chrupiąc (u mnie około 6 minut, z przewróceniem na drugą stronę po 3 minutach).
Wystudzić na kratce, aby nabrały chrupkości, podawać z ulubionymi dodatkami.

inspiracja:zwegowani

19 komentarzy:

  1. Nawet bez zdjęcia przepis zwracałby uwagę! Stanowczo do wypróbowania :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze mam problem ze zdjęciami gofrów, bo jakoś dziwnie szybko znikają z kratki podczas studzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest źle :) Ważne, żeby smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianych jeszcze nie jadłam. Kiedyś trzeba będzie wypróbować... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie mieliłam płatków owsianych na puch! ale jeśli warto, to może kiedyś spróbuję. Dla gofrów można się poświęcić ;)

    Pozdrawiam słonecznie
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. I można jeść gofry bez obaw, że pójdzie w boczki :DD

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis na pewno wypróbuję :D a można użyć otrębów owsianych?

    OdpowiedzUsuń
  8. klliisiaa: nie próbowałam, więc nie jestem pewna. Na początku spróbowałabym zastąpić połowę, a jeśli wszystko będzie w porządku to dopiero użyć do całości ciasta. Ale wydaje mi się, że powinno się udać.

    OdpowiedzUsuń
  9. i po raz kolejny się okazuje, że płatki owsiane są genialnym produktem spożywczym! yummy! ;3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, takich nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uu jakby to były zwykłe gofry to już by było smakowicie, a jak owsiane to podwójna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale fajna alternatywa dla gofrów! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do wypróbowania... Jak tylko dorobię się własnej gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie robiłam nigdy owsianych, ale na pewno przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne gofry...:-) Ah gdybym tylko miała gofrownicę!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie dziwię się że takie pyszności szybko znikają

    OdpowiedzUsuń
  17. Trzeba wypróbować..dziękuję za udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.