Przepraszam za zdjęcie - próbowałam sfotografować je od początku, ale znikały zanim mi się to udało. Oto ostatnia, trochę "niedorobiona partia" sfotografowana w tempie ekspresowym ;)
OWSIANE GOFRY /8 sztuk/
- 2 szklanki bardzo dokładnie zmielonych (na puch) płatków owsianych (lub 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
Wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę. Dodać jajka i jogurt, zmiksować do gładkości. Ciasto będzie gęste. Gofrownicę posmarować lekko olejem, nakładać 2-3 łyżki ciasta na jednego gofra. Piec aż będą rumiane i chrupiąc (u mnie około 6 minut, z przewróceniem na drugą stronę po 3 minutach).
Wystudzić na kratce, aby nabrały chrupkości, podawać z ulubionymi dodatkami.
inspiracja:zwegowani
Nawet bez zdjęcia przepis zwracałby uwagę! Stanowczo do wypróbowania :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńzawsze mam problem ze zdjęciami gofrów, bo jakoś dziwnie szybko znikają z kratki podczas studzenia :)
OdpowiedzUsuńNie jest źle :) Ważne, żeby smakowały :)
OdpowiedzUsuńOwsianych jeszcze nie jadłam. Kiedyś trzeba będzie wypróbować... ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie mieliłam płatków owsianych na puch! ale jeśli warto, to może kiedyś spróbuję. Dla gofrów można się poświęcić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
I można jeść gofry bez obaw, że pójdzie w boczki :DD
OdpowiedzUsuńprzepis na pewno wypróbuję :D a można użyć otrębów owsianych?
OdpowiedzUsuńklliisiaa: nie próbowałam, więc nie jestem pewna. Na początku spróbowałabym zastąpić połowę, a jeśli wszystko będzie w porządku to dopiero użyć do całości ciasta. Ale wydaje mi się, że powinno się udać.
OdpowiedzUsuńi po raz kolejny się okazuje, że płatki owsiane są genialnym produktem spożywczym! yummy! ;3
OdpowiedzUsuńziadlabym... mniamm:)
OdpowiedzUsuńNa liście do zrobienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, takich nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńuu jakby to były zwykłe gofry to już by było smakowicie, a jak owsiane to podwójna rewelacja!
OdpowiedzUsuńale fajna alternatywa dla gofrów! :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania... Jak tylko dorobię się własnej gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy owsianych, ale na pewno przetestuję ;)
OdpowiedzUsuńPyszne gofry...:-) Ah gdybym tylko miała gofrownicę!:-)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się że takie pyszności szybko znikają
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować..dziękuję za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuń