Zawsze byłam zafascynowana drożdżami, ich działaniem. Jak to sprawia, że ciasto rośnie? I w przeciwieńśtwie do wieluu osób uwielbiam posmak drożdży w ciastach czy właśnie racuchach. Jeśli wy za nim nie przepadacie - zmniejszcie ilość.
RAZOWE RACUCHY DROŻDŻOWE Z BANANAMI /ok 15 cienkich placków/
- 100 g mąki pszennej razowej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 białko
- 1 łyżka fruktozy
- 1 banan
Drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z fruktozą i łyżką mąki, odstawić aż zaczyn podwoi objętość.
Wymieszać z mąką, przykryć suchą ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Białko ubić na pianę, dodać do ciasta. Banana pokroić w plasterki, dodać do masy, wymieszać. Patelnię lekko naoliwić, smażyć do rumianego koloru (ja lubię cienkie, aby placki byly grube, a jednocześnie dosmażone, trzeba je smażyć na naprawdę małym ogniu). Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
źródło: Kaś
też lubię racuchy - najlepsze robi moja mama ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak drożdży. Świetnie wyglądają te racuchy :D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam drożdże, dlatego przepis z pewnością wykorzystam. Zwłaszcza, że w środku jest banan. :D
OdpowiedzUsuńJa tam dochodzę do wniosku, że placki mi się nigdy nie znudzą. :P
OdpowiedzUsuńP.s
zrobiłam twój budyń! Boski! Już nigdy nie zjem paczkowanego ;p
mniam:) placki rządzą!
OdpowiedzUsuńNigdy chyba jeszcze nie robiłam takich racuszków. Bardzo lubię smak drożdży i ilości za nic nie zmniejszę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem zafascynowana drożdżami w kuchni;),a takie racuszki chętnie bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńchętnie się skuszę na takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdże ,tylko one mnie nie bardzo .Z chęcią bym zjadła takiego bananowego racuszka
OdpowiedzUsuńnie dość, że drożdżowe to jeszcze bananowe - podwójna pychota
OdpowiedzUsuńW związku z większą ilością czasu rano (próbne matury) zrobiłam je na śniadanie i... ojej, za dużo tych drożdży! Następnym razem dam dwa razy mniej :)
OdpowiedzUsuńOstrzegałam ;)
OdpowiedzUsuń