środa, 12 października 2011

Granola z masłem orzechowym

Czas leci, nawet nie zauważam kiedy. Mija między nauką i drobnymi przyjemnościami. Dobrze, że chociaż tak, a nie skupia się wokół tej pierwszej czynności. Przywykłam do wykorzystywania maksymalnie dnia i nocy, aby jak najwięcej czasu znajdować dla siebie. Uczę się historii w autobusie, robię listę zakupów na nudnej lekcji, aby nie plątać się później pół dnia po sklepie, ważne telefony załatwiam w drodze do szkoły. Mieszam granolę jedną ręką, drugą trzymając przed nosem "Ferdydurke".
Robiłam już różne granole. Tę oto z masłem orzechowym stawiam na tym samym stopniu podium co kokosowo-migdałową. Spróbujcie koniecznie!



GRANOLA Z MASŁEM ORZECHOWYM



  • 1,5 szklanki płatków zbożowych (u mnie: 1/2 owsianych, 1/2 jęczmiennych i 1/2 orkiszowych)
  • 1 szklanka dmuchanego orkiszu (lub ryżu, pszenicy)
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 -2 garście orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli (pominąć jeśli orzeszki są solone)


Za pomocą łyżki połączyć masło orzechowe, wodę, oliwę, miód i sól. Wymieszać płatki, orkisz i otręby, dodać masę orzechową, dokładnie wymieszać. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 15 minut w 160 stopniach, następnie dodać orzeszki i piec kolejne 20-40 minut, często mieszając, aż będzie przypieczona i chrupiąca. Dokładnie wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku.

14 komentarzy:

  1. Super pomysł, chętnie zrobię. U mnie niedługo pojawią się trzy rodzaje granoli wymyślone przeze mnie, zapraszam do mnie niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska granola! Muszę w końcu jakąś sobie zrobić, a biorąc pod uwagę moją ostatnią fazę na masło orzechowe, tym bardziej ta mi się podoba. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja z masłem orzechowym. Ja dziś też przesypałam całą blachę do słoja uprażonej granoli. Bardzo szybko u mnie znika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym? Biorę w ciemno, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka granola to marzenie ;) Masło orzechowe smakuje dobrze chyba ze wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa granola zawsze jest pyszna :) A z masłem orzechowym musi smakować bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie dziwię się że dotarła na podium, jest boska.
    A jak się ma dużo zajęć to wg mnie lepiej niż jak ma być go za dużo i ciągnie się wtedy jak flaki z olejem.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm taka granola mnie ostatnio kusi, a z masłem orzechowym jeszcze bardziej:)
    Ps. Ferdydurke - świetna lektura!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wymarzona granola na śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masło orzechowe rządzi;) Taka granola to na pewno coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialne połączenie smaków! coś czuję, że bardzo szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka gronola to raj dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie. Studiuję zdrowie publiczne: promocja zdrowia.

    =) =*

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam! Ja nie mogę, ale ona pachnie! Daje świetnego kopniaka energii, jak wszystko z masłem orzechowym. Dzięki za super przepis, na pewno zrobię ją jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.