Robiłam już różne granole. Tę oto z masłem orzechowym stawiam na tym samym stopniu podium co kokosowo-migdałową. Spróbujcie koniecznie!
GRANOLA Z MASŁEM ORZECHOWYM
- 1,5 szklanki płatków zbożowych (u mnie: 1/2 owsianych, 1/2 jęczmiennych i 1/2 orkiszowych)
- 1 szklanka dmuchanego orkiszu (lub ryżu, pszenicy)
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1 -2 garście orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek masła orzechowego
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli (pominąć jeśli orzeszki są solone)
Za pomocą łyżki połączyć masło orzechowe, wodę, oliwę, miód i sól. Wymieszać płatki, orkisz i otręby, dodać masę orzechową, dokładnie wymieszać. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 15 minut w 160 stopniach, następnie dodać orzeszki i piec kolejne 20-40 minut, często mieszając, aż będzie przypieczona i chrupiąca. Dokładnie wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Super pomysł, chętnie zrobię. U mnie niedługo pojawią się trzy rodzaje granoli wymyślone przeze mnie, zapraszam do mnie niedługo ;)
OdpowiedzUsuńBoska granola! Muszę w końcu jakąś sobie zrobić, a biorąc pod uwagę moją ostatnią fazę na masło orzechowe, tym bardziej ta mi się podoba. :D
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja z masłem orzechowym. Ja dziś też przesypałam całą blachę do słoja uprażonej granoli. Bardzo szybko u mnie znika :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym? Biorę w ciemno, pycha!
OdpowiedzUsuńTaka granola to marzenie ;) Masło orzechowe smakuje dobrze chyba ze wszystkim
OdpowiedzUsuńDomowa granola zawsze jest pyszna :) A z masłem orzechowym musi smakować bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się że dotarła na podium, jest boska.
OdpowiedzUsuńA jak się ma dużo zajęć to wg mnie lepiej niż jak ma być go za dużo i ciągnie się wtedy jak flaki z olejem.
Pozdrawiam
Monika
Mmm taka granola mnie ostatnio kusi, a z masłem orzechowym jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuńPs. Ferdydurke - świetna lektura!
Wymarzona granola na śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe rządzi;) Taka granola to na pewno coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie smaków! coś czuję, że bardzo szybko znika :)
OdpowiedzUsuńTaka gronola to raj dla podniebienia ;)
OdpowiedzUsuńnie. Studiuję zdrowie publiczne: promocja zdrowia.
OdpowiedzUsuń=) =*
Zrobiłam! Ja nie mogę, ale ona pachnie! Daje świetnego kopniaka energii, jak wszystko z masłem orzechowym. Dzięki za super przepis, na pewno zrobię ją jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuń