poniedziałek, 20 lutego 2012

Ręce pachną cynamonem...

Nie wiem kto odkrył cynamon. Ale w imieniu ludzkości - dziękuję.
Przyprawa bez, której - czy to w ciastkach, kawie, owsiance - żyć nie umiem.
Chłonę ten jesienno-zimowy aromat i choć cynamon to moja miłość, czekam na wiosnę i jej zapach: truskawkowo-rabarbarowy.



CYNAMONÓWKI /ok. 25 ciasteczek/
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • spora szczypta cukru waniliowego lub aromat waniliowy
Masło ubić z 2/3 szklanki cukru. Dodać jajko, zmiksować. Wymieszać mąki, 2 łyżeczki cynamonu, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, dodać do masy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić 30 min.
Wymieszać 2 łyżki cukru i 1/2 lyżeczki cynamonu.
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczać, posypywać cynamonowym cukrem (sporo mi zostało, ale wykorzystałam rano do kawy :))
Piec w 200 stopniach 20-25 minut.


11 komentarzy:

  1. też jestem wdzięczna za cynamon.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również dziękuję za cynamon ;) gdybym mogła, dodawałabym go chyba do wszystkich możliwych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię cynamon, zapisuję do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też wprost uwielbiam cynamon, nie ma dnia bym nie dodała szczypty do kawy czy owsianki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Popieram: zycie bez cynamonu byloby pewnie strasznie smutne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona przyprawa <3
    Świetne ciacha ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też uwielbiam cynamon! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny zapach, cudowny smak.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja rowniez uwielbiam zapach i smak cynamonu....juz mi sie marzy szarlotka z cynamonem i lody waniliowe!!!!!
    Ciasteczka wyglodaja przeuroczo..... juz sobie zapisuje przepis do wyprobowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Podpisuję się pod podziękowaniami za cynamon <3 :)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.