Mróz, mróz, mróz.
Sejm Wielki i wielka wojna północna.
To podsumowanie tematów wokół, których krążą moje myśli.
Gofry. Śnieżne, bo z kaszy manny.
Mroźne, bo zbyt długo robiłam zdjęcie i wystygły.
Historyczne, bo do ich zrobienia przymierzałam się całe wieki.
Moje co prawda nie tak śnieżne jak na ciekawe śniadanie, a to ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej i waniliowej kaszy manny, która ma lekko żółty odcień.
Tak czy inaczej pyszne.
GOFRY Z KASZY MANNY /4 gofry/
- 1/4 szklanki kaszy manny (u mnie waniliowa)
- 1/4 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka (roślinnego lub wody w wersji wegańskiej)
Suche składniki wymieszać, dodać olej, wymieszać, aż powstaną grudki. Stopniowo dodawać mleko, gdyż ciasto może potrzebować go mniej lub więcej. Ciasto powinno być nieco bardziej lejące niż na tradycyjne gofry, bo kasza wchłonie płyn. Jeśli dolejemy zbyt dużo mleka, dosypać kaszy. Odstawić na 5 minut.
Gofrownicę wysmarować olejem, piec gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy.
urzekający opis do gofrów.. :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować, bo nie jadłam jeszcze takich z kaszy :-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na gofera:)
OdpowiedzUsuńBrzmią ciekawie :D
OdpowiedzUsuńmhm, poprosze jednego!
OdpowiedzUsuń(;
kocham wszelkie gofry :D
OdpowiedzUsuńo, ale innowacja gofrowa!
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten przepis.
fajny przepis, do zrobienia
OdpowiedzUsuńwielbię gofry <3 A Twoje wyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńJa poproszę takie jutro na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńMam już porządną gofrownicę i z chęcią ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAh idealne, nie dość, że gofry to jeszcze owsiane, marzy mi się gofrownica :)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam, kiedy jadłam ostatni raz gofry, ale nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńja swoją dostałam, ale powim ci, że patrząc ostatnio w Saturnie, to widziałam najtańsze po 30 zł, a wcale nie takiej złej firmy.
UsuńMuszą być świetne. Ciekawy pomysł z dorzuceniem kaszy do gofrów :)
OdpowiedzUsuńmuszą być świetne :) Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takich, a brzmią bardzo ciekawie :))
OdpowiedzUsuńOd dawna marzy mi gofrownica i chyba najwyższy czas spełnić te marzenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Mam maszynę na gofry i chęci, także powinno się udać:)
OdpowiedzUsuńOch, zjadłabym takie! :D Super pomysł na użycie manny!
OdpowiedzUsuńZ kaszą manną nie jadłam i trzeba to nadrobić..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń