wtorek, 4 października 2011

Domowy fast food. Drobiowe hamburgery.

Hamburgery, frytki, a nawet pizza(!) cieszą się dość kiepską opinią. Głównie za sprawą McDonalda i Burger Kinga, tudzież innych tego typu restauracji, gdzie wszystko ocieka tłuszczem. Oprócz tego, idealne, spulchniane bułki, oraz zawsze identyczne kawałki mięsa skłaniają ku przemyśleniom - z czego to właściwie jest?
Sama staram się nie jeść w takich miejscach, jednak, nie będę ukrywać - hamburgery i innego rodzaju "fast foody" uwielbiam.
Zamiast narzekać więc na McDonalda, proponuję przygotować sobie jego domową wersję. Chude mięso smażone prawie bez tłuszczu, mnóstwo warzyw, pełnozianista bułka... To już nie ten "strasznie niezdrowy hamburger", prawda? A niewykorzystane burgery można zamrozić. Potem wystarczy je tylko parę minut odgrzać w piekarniku i możemy cieszyć się szybkim, pysznym i zdrowym obiadem.



DOMOWE HAMBURGERY

- 500g mielonego mięsa z indyka
- 3-4 łyżi bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (używam firmy Vegeta i bardzo sobie ją chwalę)

Oprócz tego:

- bułki (u mnie zwykle grahamki lub orkiszowe)
- cebula
- pomidor
- sałata
- kiszony ogórek
- ser żółty
- ketchup/majonez/musztarda lub inny ulubiony sos

Nie podaję ilości bułek i dodatków, bo wszystko zależy od tego ile kotletów nam wyjdzie, oraz własnych preferencji :)

Mięso mieszamy ręką z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Na teflonowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy z obu stron (ja lubię cienkie i mocno wypieczone, mój brat preferuje grube i lekko surowe w  środku).
Z tych proporcji wychodzi 8 - 15 burgerów, w zależności od ich grubości i wielkości.

Bułkę przekrajamy na pół, wkładamy sałatę, burgera, ser, pomidor, ogórka i cebulę. Zapiekamy chwilę w mikrofali lub piekarniku, aby ser lekko się rozpuścił. Dodajemy sos.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Mmm ale pyszne! Uwielbiam takie domowe ;) Muszę koniecznie się skusić w weekend! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!

    Przepis wygląda prosto w wykonaniu i na pewno taki jest. Na pewno efekt końcowy jest bardzo smaczny. W wolnej chwili na pewno nie omieszkam spróbować. Polecam przy okazji innej wersji hamburgera (rodem z mc donald): http://widelcem-pisane.info/2011/04/02/bic-mac-wersja-domowa/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, nabrałam ochoty na taki fast food :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy fastfood jest najlepszy. Zdrowy, no i wie się, co się je. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo sobie cenię taką domową alternatywę dla tłustego fast foodu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest coś jeszcze- takim domowym burgerem można się najeść, co w McDonaldzie jest nie możliwe ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe hamburgery, jeszcze do tego z domowymi bułeczkami (serdecznie polecam zrobić, przepis można znaleźć na wielu blogach) :) 100 razy lepsze niż z MD i 'wiesz co jesz' :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię domowe wersje wszelkiej maści fast-foodów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O niebo lepszy burger od tego kupnego. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe fast foody są yummy! Może nie do końca kręci mnie danie typu "mięso w bułce", ale nie ukrywam, że czasem mam ochotę coś chwycić w ręce, pochłonąć i się upaćkać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie, zdrowe i lepsze niż ze wszelkich barów i budek. Lepiej zrobić w domu i zabrać ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. podobnie jak Ty uwielbiam fast food (najbardziej pizzę, a mój K. właśnie hambiksy). Przepis bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję by uszczęśliwić zdrowo mężczyznę :P :)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.