piątek, 30 marca 2012

Śniadanie to czy deser?

Znikam na coraz częściej i coraz dłużej. Nie mam czasu robić zdjęć, albo po prostu - żywią mnie mama i babcia.
Odkryłam właśnie, że matura za miesiąc, a moja wiedza podobna jak w październiku.

W ramach umilenia sobie nauki i dostarczenia odpowiedniej dawki magnezu - czekoladowa owsianka.
Śniadanie, deser,, kolacja... kiedyś jadłam ją nawet na obiad. Na równi z jabłkowo-cynamonową w moim małym prywatnym rankingu. Bo owsiano u mnie ostatnio.
A najlepsza jest kiedy roztopiona czekolada, zaczyna już w misce powoli tężeć...



CZEKOLADOWA OWSIANKA /1 porcja/
  • 5 łyżek ulubionych płatków (owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, pszenne)
  • 1 łyżka ulubionych otrąb
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 kostki mlecznej czekolady (lub 4 jeśli są małe)
Płatki i otręby zalać wodą do poziomu płatków, odstawić na 20 minut, aż wchłoną płyn. Zalać mlekiem, postawić na niedużym ogniu. Kiedy mleko trochę się podgrzeje dodać czekoladę i wymieszać, aby dobrze się rozpuściła. Gotować mieszając, do ulubionej konsystencji.


9 komentarzy:

  1. Przepyszny zastrzyk energii, a wiedza też łatwiej wchodzi do głowy po skonsumowaniu takiego śniadaniowo-deserowego połączenia :)
    Trzymam kciuki za przygotowania i maturę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście konsystencja perfekcyjna i smak wyobrażam sobie, że również :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ją uwielbiam, daje sporą dawkę dobrej energii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak czekolada do owsianki do niebo ^^
    Moja matura dopiero za rok, ale już mam stresa, tym bardziej, że z polskiego i historii sztuki przygotowuję się sama.
    Co zdajesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozszerzone: polski, angielski i historia no i podstawowa matma, ale muszę ją zdać bardzo dobrze.
      Osobiście radzę - zacznij się już uczyć, małymi partiami to potem będziesz miała luzy. Ja się obudziłam trochę za poźno.

      Usuń
  5. po takiej miseczce od razu nachodzi mnie ochota na naukę no :D

    OdpowiedzUsuń
  6. MNIAM CZEKOLADOWA OWSIANKA ; 33

    dobre połączenie zdrowego z pysznym ; 33

    http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, ja do owsianki dodaję czubatą łyżeczkę kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś pysznego! :) też bardzo często robię owsianki z czekoladą, jednak nie dodaję jej do gotujących się płatków, a dopiero po nałożeniu owsianki do miseczki, jako dekorację, posiekaną na kawałeczki. :) Wtedy dopiero zaczyna się tak bajecznie rozpuszczać na jeszcze gorących płatkach, mmmm... aż się rozmarzyłam. ^^ Koniecznie muszę sobie jutro takową zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.