poniedziałek, 26 września 2011

Kruche razowe ciasto z bananami i budyniem.

Po nocach śni mi się Staff. W każdym zaułku widzę Przybosia. Odwracam się, aby sprawdzić, czy nie podąża za mną namiestnik Królestwa Polskiego. Stanowczo za dużo i niepotrzebnie tak dużo się uczę. Nie wyrabiam na zakrętach kolokwialnie mówiąc. Rada na to jedna - cukier i banany.



KRUCHE RAZOWE CIASTO Z BANANAMI I BUDYNIEM

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub białej - wtedy ciasto będzie łatwo się zagniatać w przeciwieństwie do mąki razowej)
90 g zimnego masła
100 g cukru (użyłam 80 g fruktozy z błonnikiem)
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy (lub inny) na 0,5 l mleka
400 ml mleka
2 banany

Z mąki, proszku, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić 20-30 minut.
Tortownicę 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wgnieść w dno tortownicy i do 1/3 wysokości boków.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka, lekko wystudzić, wyłożyć na ciasto. Na budyniu ułożyć pokrojone w plasterki banany, pokruszyć na wierzch odłożoną 1/3 ciasta.
Piec 40 minut w 180 stopniach.

inspiracja:oliwkawczekoladzie



19 komentarzy:

  1. Mmm, teraz przez ciebie marzę o takim kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jest i przepis na ciasto, które dziś tak mnie zachwyciło. ;) No proszę, akurat mam banany! Chyba wiem, co będzie moim następnym wypiekiem, kiedy będę miała chwilę wolnego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam połączenie owoców z budyniem, smakuje obłędnie więc czemu nie z bananami, zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że nie tylko ja miewam takie problemy. Na szczęście domowe słodkości zawsze mam w pogotowiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Banany i budyń.. kruche ciasto.. za dużo dobroci na raz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite połączenie bananów i budyniu, a do tego towarzystwa jeszcze kruszonka... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. marzy mi sie takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie, super połączenie banan i budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak. Takie połączenie znakomicie się sprawdza przy nauce...nawet jeśli są to czasem rzeczy pozornie niepotrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm,razowe z budyniem i te banany;)pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  11. ślinka już mi cieknie (mimo tego, że dosłownie pochłonęłam dzisiaj duuuużo sernika z malinami) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Choć dopiero niedawno odkryłam że banany można łączyć z ciastem , to nie mogę przestac piec ciast z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, trzeba będzie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, to musi być pycha, taka jakby szarlotka bananowa i do tego z budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie wypróbowałam. Bardzo dobre jeżeli ktoś bardzo słodki smak tak jak ja :) Jest przesłodkie i ładnie się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha :-) !!! Robię to ciasto już któryś raz i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.Wszystkim smakuje, goście pytają mnie o przepis.Jeśli mam budyń bez dodatku cukru, to zamiast zwykłego cukru dodaję dwie łyżeczki cukru waniliowego (jeśli mam akurat w domu) aha,ciasto wychodzi też super ze zwykłej mąki-pszennej.Super przepis. Polecam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. dzis dzień Mamy, własnie się zabiearm do pracy :) miejmy nadzieje, ze wyjdzie też tak pysznie!!

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.