Skończyły się domowe obiady, zaczęły zapiekanki w biegu, w najlepszym wypadku - odgrzanie czegoś z zamrażalnika. Jednak nie narzekam, bo szybkie tempo życia, wczesne wyjścia i późne powroty do domu to to co uwielbiam. Mając choć odrobinę czasu na nudę, stanowczo bym umarła. Pozdrawiam znad "Przedwiośnia" czytanego jesienią, która przypomina lato.
Te placuszki to jedne z moich ulubionych, bo można modyfikować je w dowolny sposób - dodać cynamon czy przyprawę korzenną, lub też, w wersji na słono, paprykę, curry... Możliwości są nieskończone. Zapieczony serek fantastycznie się ciągnie, a śniadanie syci na długo. Zmodyfikowany przeze mnie przepis Sue.
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO (1 porcja)
1 opakowanie serka wiejskiego (150 g)*
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne dodatki (cukier, cynamon, kardamon, imbir, owoce/ papryka, pomidor, sól, pieprz, curry, ostra papryka, lub co tylko wam się zamarzy ;))
Białko roztrzepać, serek lekko odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki i smażyć na lekko naoliwionej patelni, przewracając placki gdy powierzchnia będzie ścięta. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie na zdjęciu konfitura jagodowa i śliwki.
*Jeśli korzystacie z serka 200 g (takie też są), należy dodać 3 łyżki mąki
też je robiłam, pyszne są :)
OdpowiedzUsuńTakie smażone na różne sposoby placuszki to ja lubię;)Ale się zaczytujesz w tych lekturach;)czasem można niezle zwariować;D,
OdpowiedzUsuńplacuszki to genialne danie bo można je robić ze wszystkiego i w 99,9% są pyszne ;3 yummy!
OdpowiedzUsuńPlacuszki są genialne, a ja pozdrawiam znad "Granicy"! :D
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś, ale mi nie wyszły. No, ale tamten przepis różnił się od tego... Następnym razem wykorzystam ten Twój. :)
OdpowiedzUsuńTe placuszki robią się sławne ;-D
OdpowiedzUsuńW sumie to też wolę kiedy czas płynie szybciej- bo to oznacza, że wakacje przyjdą wcześniej. ;D
Bardzo lubię takie placuszki ale z mąki orkiszowej nie próbowałam, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie innowacyjne placuszki :)
OdpowiedzUsuńZ wieśniaka uwielbiam, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki:) Lekkie i sycące:) Ja za to pozdrawiam znad zbiorku opowiadań N. Gaimana:)
OdpowiedzUsuńplacuszki muszą być pyszne, nigdy nie dodawałam serka wiejskiego ale przepis wart wypróbowania
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie tego serka w placuszkach :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to samo zdrowie, a dodatek serka sprawia, że tym bardziej mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wieżyczkę z takich placuszków zjadłabym z wielką chęcią!! Pozdrawiam Cię i podziwiam Cię.
OdpowiedzUsuńMonika
G-E-N-I-A-L-N-E ! :-) zrobilam sobie dzisiaj na kolacje !
OdpowiedzUsuń