poniedziałek, 5 września 2011

Orkiszowe placuszki z serka wiejskiego.

Skończyły się domowe obiady, zaczęły zapiekanki w biegu, w najlepszym wypadku - odgrzanie czegoś z zamrażalnika. Jednak nie narzekam, bo szybkie tempo życia, wczesne wyjścia i późne powroty do domu to to co uwielbiam. Mając choć odrobinę czasu na nudę, stanowczo bym umarła. Pozdrawiam znad "Przedwiośnia" czytanego jesienią, która przypomina lato.

Te placuszki to jedne z moich ulubionych, bo można modyfikować je w dowolny sposób - dodać cynamon czy przyprawę korzenną, lub też, w wersji na słono, paprykę, curry... Możliwości są nieskończone. Zapieczony serek fantastycznie się ciągnie, a śniadanie syci na długo. Zmodyfikowany przeze mnie przepis Sue.



PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO (1 porcja)

1 opakowanie serka wiejskiego (150 g)*
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne dodatki (cukier, cynamon, kardamon, imbir, owoce/ papryka, pomidor, sól, pieprz, curry, ostra papryka, lub co tylko wam się zamarzy ;))

Białko roztrzepać, serek lekko odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki i smażyć na lekko naoliwionej patelni, przewracając placki gdy powierzchnia  będzie ścięta. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie na zdjęciu konfitura jagodowa i śliwki.

*Jeśli korzystacie z serka 200 g (takie też są), należy dodać 3 łyżki mąki

15 komentarzy:

  1. też je robiłam, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie smażone na różne sposoby placuszki to ja lubię;)Ale się zaczytujesz w tych lekturach;)czasem można niezle zwariować;D,

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki to genialne danie bo można je robić ze wszystkiego i w 99,9% są pyszne ;3 yummy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki są genialne, a ja pozdrawiam znad "Granicy"! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je kiedyś, ale mi nie wyszły. No, ale tamten przepis różnił się od tego... Następnym razem wykorzystam ten Twój. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te placuszki robią się sławne ;-D
    W sumie to też wolę kiedy czas płynie szybciej- bo to oznacza, że wakacje przyjdą wcześniej. ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie placuszki ale z mąki orkiszowej nie próbowałam, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie innowacyjne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wieśniaka uwielbiam, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne placuszki:) Lekkie i sycące:) Ja za to pozdrawiam znad zbiorku opowiadań N. Gaimana:)

    OdpowiedzUsuń
  11. placuszki muszą być pyszne, nigdy nie dodawałam serka wiejskiego ale przepis wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na wykorzystanie tego serka w placuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie placuszki to samo zdrowie, a dodatek serka sprawia, że tym bardziej mam na nie ochotę!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wieżyczkę z takich placuszków zjadłabym z wielką chęcią!! Pozdrawiam Cię i podziwiam Cię.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. G-E-N-I-A-L-N-E ! :-) zrobilam sobie dzisiaj na kolacje !

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.