sobota, 24 września 2011

Dynia znów w kuchni. Pełnoziarniste dyniowe gofry.

Nauczyłam się gotować sezonowo. Latem wykorzystuję do granic możliwości truskawki, jagody i maliny, aby nie tęksnić do nich w zimie. Jesienią w mojej kuchni królują grzyby, cukinia, jabłka, w tym roku również dynia. Zimą miski na stole nie opuszczają mandarynki i pomarańcze. Gotuję wszystko kiedy świeże i najlepsze, nałogowo mrożę, póki jeszcze można dostać w sklepach.

Odkryłam w lodówce zapomnianą resztkę puree z dyni. Ponieważ dyniowe placki jedzone nałogowo na kolację trochę mi się już przejadły, wybór padł na znalezione u Aciri gofry, trochę przeze mnie zmodyfikowane. Gofry są wilgotne w środku od dyni, ale chrupiące z zewnątrz, dość słodkie (następnym razem dodam tylko 1 łyżkę cukru). Trzeba je jednak piec dłużej niż zwykle.



PEŁNOZIARNISTE DYNIOWE GOFRY (3 gofry)

3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g (ok. 1/2 szklanki) puree z dyni
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
odrobina aromatu waniliowego

Wszystkie składniki połączyć. Gofrownicę wysmarować lekko olejem lub oliwą (używam do tego papierowego ręcznika) i piec 2-3 minuty dłużej niż w instrukcji (powinny być mocno spieczone). Wystudzić na kratce, aby nie były miękkie (używam takiej z piekarnika).

9 komentarzy:

  1. Zapachniał mi gofrem mmm.... niestety moja gofrownica leży i czeka aż mój N. wreszcie zajrzy i zobaczy czy spalona czy tylko coś nie styka. Koniec konców pewnie skończy się na tym,że sama ją rozkręcę, takiego smaka mi narobiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj muszę zainwestować w gofrownicę!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. kto by pomyślał.. że dynia w gofrach!:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne gofryyyyy! jejku jeszcze nigdy nie jadłam dyni, muszę jak najszybciej to zmienić i jutro ją kupię:) Jaki ma smak, zbliżony do czegoś?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia na słodko? coraz bardziej przekonuje się do tej myśli. Na razie podziwiam dyniowe wypieki u innych.

    OdpowiedzUsuń
  6. hm, nie potrafię za bardzo przyrównać do niczego. Jest słodkawa, więc kiedy jej używam, daję o połowę mniej cukru niż zaleca przepis. Cóż, trzeba po prostu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak mi się chce gofrów!
    mogę jednego czy muszę sobie zrobić sama?
    proszę, tylko jednego :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam je dzisiaj. Jedyna różnica taka, że dałam 3/4 szklanki puree dyniowego i pominęłam mleko (bo akurat tak mam puree porcjowane w takiej ilości i nie miałabym co z resztką zrobić...). Wcale nie musiałam ich piec dłużej ani studzić na kratce, pięknie się upiekły i nie były za miękkie. :) Wyszły też wyjątkowo grubaśne i puchate. Trochę słabo czuć w nich tę dynię, ale i tak bardzo mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z dynią też jeszcze nie jadłam.dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.