KRUCHE RAZOWE CIASTO Z BANANAMI I BUDYNIEM
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub białej - wtedy ciasto będzie łatwo się zagniatać w przeciwieństwie do mąki razowej)
90 g zimnego masła
100 g cukru (użyłam 80 g fruktozy z błonnikiem)
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy (lub inny) na 0,5 l mleka
400 ml mleka
2 banany
Z mąki, proszku, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić 20-30 minut.
Tortownicę 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wgnieść w dno tortownicy i do 1/3 wysokości boków.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka, lekko wystudzić, wyłożyć na ciasto. Na budyniu ułożyć pokrojone w plasterki banany, pokruszyć na wierzch odłożoną 1/3 ciasta.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
inspiracja:oliwkawczekoladzie
Mmm, teraz przez ciebie marzę o takim kawałku :)
OdpowiedzUsuńO, jest i przepis na ciasto, które dziś tak mnie zachwyciło. ;) No proszę, akurat mam banany! Chyba wiem, co będzie moim następnym wypiekiem, kiedy będę miała chwilę wolnego czasu.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam połączenie owoców z budyniem, smakuje obłędnie więc czemu nie z bananami, zapowiada się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja miewam takie problemy. Na szczęście domowe słodkości zawsze mam w pogotowiu. :)
OdpowiedzUsuńBanany i budyń.. kruche ciasto.. za dużo dobroci na raz! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie bananów i budyniu, a do tego towarzystwa jeszcze kruszonka... mniam!
OdpowiedzUsuńmarzy mi sie takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, super połączenie banan i budyń :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńO tak. Takie połączenie znakomicie się sprawdza przy nauce...nawet jeśli są to czasem rzeczy pozornie niepotrzebne ;)
OdpowiedzUsuńMmmm,razowe z budyniem i te banany;)pychotka!
OdpowiedzUsuńślinka już mi cieknie (mimo tego, że dosłownie pochłonęłam dzisiaj duuuużo sernika z malinami) :)
OdpowiedzUsuńChoć dopiero niedawno odkryłam że banany można łączyć z ciastem , to nie mogę przestac piec ciast z bananami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie, trzeba będzie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńmniam, to musi być pycha, taka jakby szarlotka bananowa i do tego z budyniem :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam. Bardzo dobre jeżeli ktoś bardzo słodki smak tak jak ja :) Jest przesłodkie i ładnie się prezentuje na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) !!! Robię to ciasto już któryś raz i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.Wszystkim smakuje, goście pytają mnie o przepis.Jeśli mam budyń bez dodatku cukru, to zamiast zwykłego cukru dodaję dwie łyżeczki cukru waniliowego (jeśli mam akurat w domu) aha,ciasto wychodzi też super ze zwykłej mąki-pszennej.Super przepis. Polecam:))
OdpowiedzUsuńmiło mi to słyszeć :)
Usuńdzis dzień Mamy, własnie się zabiearm do pracy :) miejmy nadzieje, ze wyjdzie też tak pysznie!!
OdpowiedzUsuń