czwartek, 26 kwietnia 2012

Takie małe, a cieszą. Klopsiki w sosie pomidorowym.

Przez akcję (a może dzięki niej) Maggie na durszlaku, nieustannie "chodziły" za mną klopsiki. Takie najprostsze, bez cudów. W sosie pomidorowym. Albo koperkowym.
Po tygodniu wreszcie zebrałam się w sobie, szukając pretekstu aby wydobyć się na chwilę spod stosu książek do historii.
Zapraszam.



KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM /3-4 porcje/

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (polecam firmy vegeta)
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać ręką. Zwilżyć dłonie i formować nieduże kulki. Smażyć na odrobinie oliwy ze wszystkich stron na rumi)ano (można przekroić jednego, dla sprawdzenia, nie powinny być różowe w środku. Odstawić.

Cebulę posiekać i podsmażyć razem z wyciśniętym czosnkiem. Dodać pomidory, zagotować. Dodawać wszystkie przyprawy do smaku.
Do sosu wrzucić klopsiki i chwilę gotować aby smaki się przegryzły, a ewentualne niedosmażone sztuki, dogotowały się.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolka szparagowa.

11 komentarzy:

  1. W związku z tym, że dodałaś wpis do mojej akcji Fit, mam taką małą wskazówkę - bułkę tartą warto zastąpić otrębami - nie ma różnicy w smaku a dużo zdrowiej :)
    I narobiłaś mi właśnie ochoty na klopsiki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otrębowe kiedyś robiłam, ale jednak przeszkadzały mi trochę, zbyt wyraźnie je wyczuwałam.
      Dodałam do akcji, bo doszłam do wniosku,że 1 łyżka bułki tartej (tyle wychodzi na porcję) chyba nikomu diety nie zrujnuje ;)

      Usuń
  2. Wspaniale klopsiki :) pisze sie na nie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :)!! Chętnie zjadłabym takie tradycyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas klopsiki inaczej robimy....tylko jakos nidgy nie zdazylam zrobic zdjecia bo tak znikaja.....

    OdpowiedzUsuń
  5. oj zjadłabym takich klopsików :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj na obiad, pyszności! az wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie jadłam klopsików, do głowy mi nie przyszło, ze to takie proste i dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej jadłam tylko kilka razy i to też nie w domu - nigdy nie było u nas takiego dania, jedynie w wydaniu afgańskim, mojego taty.

      Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.