poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Na przekór zimie, na talerzu wiosna. Grzanki ze szpinakiem i mozzarellą.

Wreszcie udało mi się dorwać świeży szpinak. I pachnącą rzodkiewkę.
Diagnoza: nadzieja na wiosnę jeszcze nie umarła.



GRZANKI ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ /2 grzanki/

  • 2 kromki chleba (dowolnego, u mnie pełnoziarnisty tostowy)
  • duża garść świeżego szpinaku (50 g)
  • garść pokrojonej w kostkę mozzarelli (może być light)
  • sól, pieprz
Szpinak opłukać i odcisnąć, włożyć do miski. Dodać mozzarellę, sól i pieprz, wymieszać, zostawić na dwie minuty. Po tym czasie odcisnąć jeszcze raz w rękach całą mieszankę (dość dokładnie, aby chleb nie zamoknął). Położyć na chleb, ja dodatkowo kladę na wierzchu jeszcze kawałek mozzarelli.
Piec ok. 10 minut w 190 stopniach.
Podawać ciepłe.

8 komentarzy:

  1. mniam, z chęcią zjadłabym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon szpinakowy jest, obok truskawkowego i rabarbarowego, moim ulubionym :) Takie grzanki to swietny pomysl na lekka, zdrowa kolacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra grzaneczki. Kocham szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosna jest, tylko się dobrze ukrywa ;) Widać za to jej dary - nie ma to jak świeży szpinak, ogórki, rzodkiewki...

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak plus mozzarella zapieczone ideał <3.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super prosto i pysznie:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak uwielbiam pod każdą postacią. Doprawdy nie rozumiem jak może być zmorą dla dzieciaków:)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.