poniedziałek, 16 stycznia 2012

Razowa szarlotka.

Szarlotka w wersji nieco zdrowszej - tylko pół kostki masła, z mąki razowej, słodzona głównie miodem nie cukrem. Dla mnie jednak nieco zbyt mało słodka, podaję więc składniki na wersję ciut słodszą.
Przepis od aniado z moimi zmianami, dostosowany do większej tortownicy oraz swoich i rodziny upodobań smakowych.



RAZOWA SZARLOTKA 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 130 g miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier, jeśli jabłka są kwaśne lub sok z cytryny jeśli zbyt słodkie
Mąkę, proszek, cukier i cynamon wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki, jajko i miód, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić conajmniej 30 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem i ew. cukrem//sokiem z cytryny.

Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi tortownicy. Podpiec 12 minut w 190 stopniach (proponuję pod folią aluminiową, gdyż dość szybko się przypieka).
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować (na koło wielkości tortownicy, lub dowolnie i odrywając po kawałku ciasta, układać je na jabłkach) i wyłożyć na jabłka.
Piec 30 minut, po czym przykryć folią aluminiową i piec kolejne 12 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło.

11 komentarzy:

  1. Nie dość, że zdrowa to jeszcze taka smakowita.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotkę razową biorę w każdej postaci, a jak razowa to tym bardziej;) Pięknie ci wyszła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że też się starasz używać zdrowych składników. Zapraszam do mnie, może znajdziesz nowe inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, ale bym teraz zjadła. Najlepiej duuuży kawał :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo smaczną. Fajnie, że razowa, lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, przepadam za szrlotką :) ale moim faworytem jest ta roboty mamy ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, tak. Czas zacząć robić zdrowe smakołyki, a nie obżerać się cukrem. ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ostatnio razową szarlotkę, ale sypaną. Twoja też musiała być przepyszna:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. super, poproszę duuży kawałek takiej pysznej i zdrowej szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.