sobota, 7 stycznia 2012

Kokosowo-jagodowe muffiny z kokosową kruszonką.

Łamanie stereotypów i norm społecznych to strasznie przyjemna rzecz. Polecam każdemu.

Od paru dni kiedy siedziałam w domu, nachodziła mnie ochota na coś słodkiego. Ale nie na czekoladę, nie na ciasto - coś małego, co szybko zaspokoi tę ochotę. Miały być ciasteczka. Jednak po prośbie mamy, abym opróżniła trochę zamrażarkę z owoców, padło na muffiny.
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to najlepsze jakie jadłam w życiu. Następnym razem (bo na pewno będzie, i to niejeden!) zmniejszę tylko ilość cukru i taką wersję podaję.



KOKOSOWO-JAGODOWE MUFFINY Z KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ /ok. 14 muffinów/

  • 2 szklanki mąki (u mnie 1,5 szklanki pszennej, 0,5 jasnej orkiszowej)
  • 100g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki świeżych lub zamrożonych (nie trzeba wcześniej rozmrażać) borówek lub jagód
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki (!) oleju roślinnego
Przygotować kruszonkę: wymieszać cukier, mąkę i wiórki, dodać olej, wymieszać, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (można również rozetrzeć palcami). Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko i jajka, zmiksować. Dodać wymieszane: mąkę, proszek, sól, kokos, dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest dość gęsta, ale jeśli nie da się w ogóle ruszyć łyżką - dolać mleka. Dodać borówki, wymieszać. Posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach. 20 - 25 minut (piekłam 30).

źródło:whiskandprayer


26 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne! Są cudne, smakują trochę jak jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Już sobie wyobrażam to połączenie smaków....mmmmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za dodanie tak smakowitego przepisu do mojej akcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie cząstki tego przepisu do mnie przemawiają;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie, bo ostatnio mam kokosową manię - dodaję wiórki do wszystkiego, na biały serek do kanapek, do owsianki, do muesli, więc te muffinki bardzo w czas dla mnie się tu pojawiły.

    Dziękuję i pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam muffinki.
    a tu proszę, takie pyszniutkie, ładniutkie w leśnej oprawie!

    OdpowiedzUsuń
  7. o ja cie!!!!!! Dlaczego teraz dopiero???? Ja właśnie diś piekłam czysto owocowe :( a tak miałam ochote na kokos :( buuuu ale juz zapisałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porywam, choć już pewnie nie ma.
    Wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaciekawiła mnie ta kruszonka! Muszę tak zrobić następnym razem, bo zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z kokosem, to biorę! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jagody w muffinach, tworzą przepiękne fioletowe wzory :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta kruszonka wygląda baaardzo kusząco:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za kokosem, ale jagody w muffinkach uwielbiam!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale smakowitości! palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  15. muffiny, tez zawsze ja robie je w domu. Twoje wygladaja smakowicie (;

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowite! :D
    Ciekawa ta kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  17. kuszące! i jagody i kokos, i ta kruszonka... pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  19. rewelacja! na poczatku sie balam, bo byly bardzo geste, ale okazaly sie przepyszne! na pewno je jeszcze kiedys zrobie;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny przepis!
    Pyszne i bardzo apetycznie wyglądające muffinki.
    Dołączam do moich ulubionych przepisów. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.