Zrobione na prośbę miłośnika kardamonu oraz wypieków spod mojej ręki.
Dobrze mieć takiego.
Nie wiem co jest ze mną nie tak. Niektórym ciasto drożdżowe w ogóle nie wyrasta. Moje ledwo mieści się w piekarniku. Dzisiejsze "bułeczki" powinny być raczej "bułami". Postykały się w piekarniku, choć wcale nie miały, a te większe wyrosły do góry niczym wieże.
Chociaż... może to w sumie swego rodzaju zaleta?
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE /12 sztuk/
lekko zmieniony przepis Liski
1 łyżka cukru
1/4 szkl (50 ml) ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki (ok. 3 szklanek) - moje ciasto zabrało jeszcze ok. 3/4 szklanki
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Do posypania:
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
Do posmarowania:
1 jajko plus 1 łyżeczka wody
cukier
W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.
Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).
W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi. Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można mikserem).
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 40 x 45 cm.
Posmarować go masłem, posypać cukrem, kardamonem i cynamonem. Zwinąć jak roladę.
Pokroić na kawałki grubości 3,5 - 4 cm. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Posmarować resztką masła.
Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. (moje stały 20 minut)
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać cukrem i migdałami.
Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.
Ojtam ;) Fajnie że wyrosły ;)
OdpowiedzUsuńwyszły Ci pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrześwietne :D Do tego mleko i jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuńale pysznie! :D
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze wyrastają aż za bardzo. Traktuję to jako plus :D Śliczne te zawijaski, muszę takie zrobić.
OdpowiedzUsuńjedyne w swoim rodzaju! pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńMowi się, że tylko osobom o ciepłych dłoniach ciasto drożdżowe wyrasta ;) A ciepłe dłonie charakteryzują ludzi o pogodnym, ciepłym usposobieniu ;)
OdpowiedzUsuńWięc to raczej na plus, że tak Ci wyrasta drożdżowe, wygląda przepysznie! ;)
Śliczne!Uwielbiam ciasta drożdżowe i przyprawy korzenne. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię w najbliższej przyszłości.
Wyrastające, nawet w nadmiarze ciasto drożdżowe uważam za wielki plus ;) Jakie udane bułeczki!
OdpowiedzUsuń+ja mam dłonie lodowate, są wręcz rodzinną urban legend :D a drożdżowe wyrasta bez problemu!
Wyglądają super, jak z najlepszej piekarni, żałuję tylko, że nie mam w domu zbyt wielu słodyczożerców (to, że moje na pewno nie wyszłyby takie ładne to już inna historia...). :<
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijaski cynamonowe! Pięknie wyrosły i na pewno są pycha! :) Ja czasem do środka daję jeszcze rodzynki.
OdpowiedzUsuńOstatnio zaserwowałam sobie całkiem podobne z kubkiem gorącej czekolady. Niebo po prostu :) Z ciastem podobnie jest mnie i u mamy - jedna kuchnia, te same warunki, jednak moje ciasto zawsze bardziej "puchnie" ;)
OdpowiedzUsuńojej! dzięki za cynk o bułeczkach, zapiszę przepis do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńmi ciasto drożdzowe jeszcze nigdy nie wyszło, więc nie mam zamiaru się za nie już zabierać ;) Super bułeczki, oj zjadłabym taką !
OdpowiedzUsuńPiękne! Robiłam niemal identyczne i są przepyszne :) Widocznie masz magiczne dłonie i tak pięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzięki za dodanie do akcji, niestety brakuje banerka, więc czekam na niego. Daj znać jak wstawisz to zaakceptuję Twój przepis. A chciałabym, bo jest fajny ^^
OdpowiedzUsuńZnam te bułeczki. Są przepyszne ale mają jedną dość poważną wadę - po nich się okrągleje ;-)
OdpowiedzUsuńtakie bułeczki muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonówki, a zwłaszcza te przerośnięte:)
OdpowiedzUsuńpysznie:) i baaardzo wyrosniete:)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna mnie kuszą takie bułeczki... :)
OdpowiedzUsuń