czwartek, 29 grudnia 2011

Już nieświątecznie. Krem z zielonego groszku

Poproszę o jutro.


                                          




KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 - 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalkie, majeranek, kminek
  • jogurt lub śmietana do dekoracji
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć. Zalać bulionem, dodać groszek, gotować 20-30 minut. Zmiksować, doprawić do smaku. Udekorować jogurtem/śmietaną.

6 komentarzy:

  1. Jak ja lubię zieleń groszku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny kolor! Lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się do tej zupy już od kilku miesięcy - muszę ją wreszcie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam zupy krem już naprawdę z wielu warzyw, ale chyba groszek się jeszcze nie zdarzył :)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.