niedziela, 17 lutego 2013

Klasyka szkolnej stołówki.

Jeśli ktoś zapyta mnie o to co najbardziej kojarzy mi się z podstawówkową stołówką, nie odpowiem "pomidorowa". Nie będą to też łazanki. O kotletach nie wspominając. Nic z tych rzeczy, które wymieniłby każdy z was.
Moja szkoła - choć w centrum - skupiała głównie dzieci z dość ubogich rodzin. (Swoją drogą - kto by pomyślał, że zaraz pod Wawelem, w samym środku miasta, gdzie mieszkania aktualnie są najdroższe, większości rodzin nie stać na wyżywienie dzieci).
To głównie ze względu na taką a nie inna sytuację większości korzystających ze stołówki, obiady były praktycznie za darmo. 3 zł za zupę i drugie danie. Jednak taka kwota byłą również niezłym wyzwaniem dla kucharek - bo co można za takie pieniądze przygotować?
A jednak zawsze się im udawało.
I to dzięki tym skrajnym oszczędnościom w piątki nie jedliśmy ryby, jak w każdej innej szkole.
Jedliśmy to co od samego początku stało się moją absolutną miłością.
Jajko w sosie koperkowym. Z mnóstwem sosu. Z tłuczonymi ziemniakami. I jak to w stołówce - zawsze niedogrzane, lub wręcz zupełnie zimne.
Smak dzieciństwa z wielkim hukiem powraca - w ramach studenckiego oszczędzania - na mój stół.

To tak naprawdę nie tyle przepis co pomysł - jedyną rzeczą wymagającą przepisu jest bowiem sos koperkowy. Ale ta czy inaczej - zachęcam do spróbowania, odświeżenia starych smaków, lub poznanai nowego.



JAJKO W SOSIE KOPERKOWYM /1 porcja/

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu (ew.. wody, ale zdecydowanie lepszy jest bulion)
  • 2 spore łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • 2-3 ziemniaki
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc.
Przygotować sos - do gorącego bulionu dodać śmietanę i mąkę, wymieszaćszybko i dokładnie trzepaczką. Dodać koperek, wymieszać, gotować do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć jajka i ziemniaki, polać gotowym sosem.

11 komentarzy:

  1. pamiętam! u mnie też podawali takie danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ale pyszne. Uwielbiam jajka w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, gdyby tak jeszcze można bez koperku. Spróbuję ze szczypiorkiem może, z pietruszką?
    A zanim - ugotuję parę jajek. Bo ja jak Helen...

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu mama robila takie od czasu do czasu:) pysznosci !

    OdpowiedzUsuń
  5. W sumie to w ogóle dawno nie jadłam gotowanych jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadlam w sosie musztardowym i do tej pory uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W sosie musztardowym pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zafascynowaliście mnie tym sosem musztardowym bo nigdy w takiej wersji nie próbowałam. Zobaczę następnym razem :)

      Usuń
  8. Widocznie dlatego, że nie korzystałam ze szkolnej stołówki, nie jadłam takiego dania :-( a bardzo fajne proste i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze to najlepsza mobilizacja.