Wygląda jak czerwona breja, smakuje zupełnie inaczej.
Dla zabieganych, dbających o smak nie o wygląd przyrządzanego jedzenia.
KURCZAK W SOSIE MEKSYKAŃSKIM /4 porcje/
- 2 duże piersi z kurczaka (może być pierś czy polędwiczka z indyka)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka, przyprawa do kurczaka, cynamon
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na łyżce oliwy razem z wyciśniętym czosnkiem. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i przyprawą do kurczaka, obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory, odsączoną fasolę i kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Dusić wszystko razem jeszcze 5-6 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, słodką papryką i cynamonem.
Podawać z ryżem.
Danie można mrozić.
Takie meksykańskie propozycje są świetne, mają ciekawe składniki i przede wszystkim smak;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie