Muffiny bardzo jesienne. Aromatyczne, mięciutkie, puszyste. Do tego serowy wierzch... Proponuję od razu robić z podwójnej porcji ;)
MARCHEWKOWE MUFFINY Z SEROWYMI ŁATKAMI /6 muffinów/
- 1 duża marchewka starta na małych oczkach
- 3/4 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 80 g białego sera (użyłam "wiaderkowego")
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
Wymieszać mąkę, cukier, sodę, proszek i cynamon. Dodać połączone ze sobą jajko, marchewkę i olej, wymieszać.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Formę na muffiny natłuścić lub wyłożyć papilotkami, rozłożyć najpierw ciasto marchewkowe, a następnie na środek każdego muffina wykładać po łyżeczce masy serowej (łatki utworzą się same, kiedy ser popęka podczas pieczenia).